50mm 1.8: Masalah Focusing

I am a big fan of 50mm 1.8. Sudahla murah, aperture juga besar. Setelah lihat banyak review, lens ini sesuai untuk portrait otai otai bilang. Saya juga pernah melihat orang yang betul betul mahir menguasai lens murah ini. Apa lagi kalau sudah combine dengan editing yang power, pergh, meletup beb.

Mari lihat beberapa sampel foto 50mm. Perhatikan sesetengah gambar lari focus. Saya cuba untuk fokus pada bahagian mata subjek. Sebab orang bilang, dari mata jatuh ke hati gitu hihi.

image

image

image

image

image

Well, perhatikan sesetengah gambar mempunyai fokus yang lari dari mata. Saya pernah bertanya kepada photographer lain, bagaimana untuk solve masalah ini. Jawapannya Luck! Daripada 10 gambar, maybe yang sharp hanya 3 or 4 gambar. Lainlah kalau guna 50mm 1.4, anda boleh dapatkan gambar yang sentiasa sharp. So, gunakan lens ini dan eksperimen dengan subjek anda.

Seperti biasa, saya hanya set gambar ini kepada jpeg d camera dan bukannya raw, kemudian import d lightroom serta buat minimal adjustment. Mau cepat kn hihi.

So, thats it for super 50mm 1.8. Great great lens, sesuai untuk bawa jalan jalan. Sudahla ringan, bokeh pun m.e.l.e.t.o.p.z!

Yang noob
MR. ZUL GREMEDIA
FREELANCE EDITOR

About Mr. Zul

Hi. Saya Zul. Seorang Videographer, Motion Graphic dan Visual Effect Enstuhisiast. Feel Free to Read my Blog. Your comment are most welcome. Blog ini Personal. Thanks and See U again.

Posted on Disember 31, 2015, in Photography, Tips and Trick and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: